Geschiedenis van de vlieger

Gesponsorde links

De eerste vliegers werden in Aziatische landen, met name China, gebruikt. Daar gebruikte men de vliegers voor het verdrijven van boze geesten en als krijgslist. Toch is niet duidelijk te achterhalen hoe de eerste vliegers uitgevonden zijn. Er doen een aantal verschillende verhalen de ronde, maar van geen enkele kan men met 100% zekerheid zeggen dat het tot het uitvinden van de vlieger geleid heeft. Eén verhaal vertelt bijvoorbeeld over een Chineze boer wiens strohoed de lucht in waaide, maar nog net gepakt kon worden door een loshangende draad. Het klinkt redelijk, maar of dat de ware ontdekking van de vlieger was? Een ander verhaal dat de ronde doet gaat over een oud Aziatisch spel waarbij men bladeren aan draadjes vastmaakte en door de wind omhoog liet waaien. Dit lijkt heel aannemelijk, aangezien men tot in de 20ste eeuw dit soort primitieve of natuurlijke vliegers in Aziatische landen gevonden heeft. Wat in elk geval wel duidelijk is, is dat de vlieger uit Azië afkomstig is.
 

De eerste afbeeldingen van vliegers laten vierkanten zien, die waarschijnlijk al tijdens de Han dynastie gebruikt werden. Pas later werd in het zuiden van China overgegaan tot het veranderen van de vierkante vorm naar een vogelachtige vorm.

Er moeten een paar eeuwen overgeslagen worden en nog kan niet met zekerheid worden gezegd, hoe de vlieger uiteindelijk in Europa terechtkwam. De vroegte optekening van een soort vlieger is afkomstig van een tekening uit 1327. Overigens is hierbij sprake van een vliegende draak en niet de vlieger. De eerst volgende optekening van een soort vlieger dateert uit 1558 door Della Porta en twee jaar later door de Duitser Johannes Schmidlap.


Na 1600 gaat het echter ineens razend snel en komt men de vliegers ineens overal en nergens tegen, waarschijnlijk door alle ontdekkingsreizen naar het verre en onbekende Azië. En in 1618 wordt de vlieger geaccepteerd als een algemeen en populair speelgoed voor kinderen. Aangezien het maken van een vlieger goedkoop was, was het niet alleen geschikt voor rijke, maar ook voor arme kinderen.
 

In de 18e eeuw zien we de vlieger ineens gebruikt worden in de wetenschap: de eerste didie een vlieger als wetenschappelijk instrument gebruikte was Alexander Wilson. Door middel van het laten opstijgen van een vlieger kon hij de temperatuur in de lucht meten. In 1752 was het de, bij iedereen wel bekende, Benjamin Franklin die een vlieger gebruikte om een bliksemschicht op te vangen en te bewijzen dat bij onweer sprake is van elektriciteit. Verbazingwekkend is het overigens dat hij dit experiment overleefd heeft.
In de 19e eeuw ziet men de vlieger als voorloper van het bouwen van vliegtuigen. De Duitser Otto Lilienthal was de hierbij de belangrijkste pionier. Tegenwoordig zien we dit soort vliegers in de kitesport terugkomen. En tot slot waren het de gebroeders Wright die hetzelfde principe toepasten om de uitvinding van het vliegtuig een enorme push te geven.


In de tweede helft van de 20ste eeuw, na de twee Wereldoorlogen en het herstel, begon de mens weer meer interesse te krijgen in het materiële en kwam er langzaam aan meer vrije tijd. Dit had tot direct gevolg dat de vlieger weer volop in de belangstelling kwam, bij jong en oud. En sindsdien is de vlieger niet meer weg te denken.

 

 

 Andere artikelen:

 

 

NieuwsbriefJoomla Extensions powered by Joobi

Website is onderdeel van

Wepa flyer